Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Човек може да регенерира органи и части на тялото

Теоретично, човек може да регенерира органи и загубени части на тялото си също, както земноводните, смятат американски учени от Института на Филаделфия.

Отдавна е известно, че някои земноводни са в състояние да регенерират загубена опашка, крайници, челюст, при тях се възстановява увредено сърце, тъкани на очите, а дори и гръбначен мозък. Учените са успели да открият, че човек може да регенерира органи и части на тялото си. Но, тази възможност е блокирана от генома R21. При хората, този ген пречи на клетъчното делене, което не им позволява да се израждат в злокачествени туморни клетки.

Специалистите провели експерименти с лабораторни гризачи. След отключване на ген R21 на наранено място, започнали да се появяват бластеми (вторично “новородени” клетки), което довело в крайна сметка до регенериране на увредените тъкани. След възстановяване, на нараненото място останали белези.

Учените смятат, че това е важно откритие, което ще стане основа за разработването на методика за локално отключване на гена и възстановяване на части от тялото и органи при хора. Предполага се, че новият пикочен мехур при хората ще може да израсне за 6 седмици.

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Лечение с камъни

Направете си тест

Витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации