Количка

Черните домати ще изместят доматите?

За родина на черните домати се смятат островите Галапагос. Кумато– зеленчук, често наричан черен домат. По всички свои параметри той прилича на обикновения домат, с изключение на плътната кожа и месеста част, с необичаен за доматите черно-кафяв цвят, наситен и силен вкус, изключително апетитен.

Обаче, в този вид, в който сега е представен на европейския пазар, кумато се появява след продължителна работа на белгийските селекционери, смесващи диви и домашни сортове домати без всякакво генно инженерство. В момента, “черният домат” завоюва нови пазари.

За първи път черните домати започват да се отглеждат в Австралия и първият градинар – специалист, заел се с това дело в далечния континент, Porta Kakouros, съветва да се заменят обикновените домати в супи, салати, кетчуп, със засега екзотичните кумато. Кумато, смята австралийския градинар, е с по-добри вкусови свойства, както в сурово, така и във варено състояние.

На този вид домат се предрича голямо бъдеще, защото е богат на витамин С, мощен антиоксидант, съдържа антоциани (на които се дължи черния цвят) и също така се проявява като мощен афродизиак. Доматите се отглеждат в идеални климатични условия само от лицензирани производители. Затова и цената на тези особени домати е по-висока от на обикновените домати.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации