Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Агалматолит

Камък агалматолит – съчувствие и любов

Чакри: В зависимост от оцветяването на камъка.

История и описание

Името агалматолит идва от гръцката “agalma” – скулптура, статуя, декорация и “Lithos”- камък. За първи път терминът “агалматолит ” е въведен през 1797 година. Агалматолитът е разновидност на пирофилита, използван преимуществено от китайците като декоративен камък. Пирофилитът се отнася към групата на слоестите силикати и е много сходен по свойства на друг разпространен минерал- талк, но има различен химичен състав.

Агалматолитът е мек полускъпоцен камък (реже се с нож). Блясъкът е матов, восъчен. Оцветяването е в светло- жълто, светло- зелено, бежово, сиво, бяло, по-рядко срещани камъни са в червен и дори тъмен черешов цвят. Други имена на агалматолита са: аголит, бихарит, восъчен камък, кореит (корейски агалматолит), лардит, леден камък, пагодит и други.

В Китай, Корея, Монголия, Бурятия и Япония, този камък в древността е наричан “фудзянски нефрит” и от него изрязвали печати, предмети за бита и малки художествени изделия. Находища на камък агалматолит има в Русия, Китай, Монголия, Корея, Япония, Чехия, Румъния.

Лечебни свойства 

В монголската народна медицина агалматолита се използва за лечение на ревматични заболявания. По-специално, парченца от минерала и резбовани фигурки се прилагат върху възпалените стави. Няколко такива апликации намаляват ревматичните болки.

Вярва се, че фигурките от агалматолит помагат за облекчаване на мускулни схващания и блокажи. Агалматолитът се използва и в рефлексологията. Литотерапевтите препоръчват да се прилага агалматолит при точков масаж. Камъкът активира акупунктурните и акупресурни точки.

Магически свойства

В страните на Югоизточна Азия и Сибир фигурките от агалматолит, често заменяли жертвените животни при жертвоприношения. Чрез фигурката на божеството, изработена от този камък, те отправяли своите молитви към него. През XIX век. китайските търговци, донесли на сибирските панаири изрязани от агалматолит декоративни миниатюрни фигурки, които се използвали от местното население като амулети.

Агалматолитът е един от любимите камъни за изготвяне на талисмани и амулети в Индия и Тибет. В древността хората вярвали, че носенето на този камък усилва интуицията и допринася за нейното развиване. Те забелязали, че агалматолита помага на онези, които са надарени с някакъв талант и имат дара на ясновидството.

Освен това, този камък може да породи чувства в собственика си и да помогне за появата на съчувствие към ближния. Оттук идва и поверието, че фигурката с агалматолит, която бъде поднесена в дар на властващ човек може да защити подчинените от гнева му и дори е в състояние да смекчи сърцето и душата му.

Украшенията и скулптурите от агалматолит са любими на децата, те са много приятни на допир и радват окото. А ако държите фигурка от този камък в ръцете, то неговата уникална гладкост ще успокои в трудни моменти на вълнения, припомняйки, че всички проблеми и неприятности в крайна сметка преминават.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още