Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

9 „най- късметлийски” думи за изпит и интервю!

Служители на университета в Хертфордшир, Великобритания, заедно с руски филолози съставили списък с “вълшебни” думи, които гарантират успех при явяване на изпити във вузовете или по време на интервю за наемане на работа. Базирайки се на тънкостите в човешкото общуване, експертите разработили двеста и петдесет хиляди тестове и интервюирали повече от двайсет хиляди респонденти.

Оказало се, че един определен набор от звуци в определени думи и фрази може да повлияе на събеседника. Като например – думата “достижение”, “доказателство”, “опит”, “импулс” и “активен”. Учените твърдят, че ако тези думи периодично се изказват по време на изпит, можете да бъдете сигурни – никой преподавател няма да ви “скъса”. Според лингвистите, именно, в тези думи, буквите се редуват така, че когато се произнасят възникват звукови колебания с определена честота.

Под влияние на тези звукови вълни слушателят неволно се убеждава в правилността на всичко, което му се разказва. Разбира се, процесът на възприятие е организиран много по-сложно, той включва биохимични реакции на нервната система на човека и описанието на работата им заема няколко стотин страници. Но тази гледна точка е от интерес само за специалистите. Що се отнася до практическата страна, трябва да разгледаме следните наблюдения на учените. Пет от изброените думи по-горе трябва да се произнасят не просто така.

В никакъв случай не трябва да се нарушава общия смисъл на отговора, да не “стържете в ухото” или да изглеждате като извънземен. Те трябва добре да се “маскират”, съчетавайки ги подходящо с другите думи. Подобни препоръки дават професионалистите и за търсещите работа, по време на интервюта с работодатели. Списъкът на одобрените думи за произнасяне в такива ситуации освен предходните пет, включва също “разработих”, “диплома”, “личен”, “планиране”.

В никакъв случай не бива да казвате на глас фразата “направих грешка”. Вместо това, трябва да кажете “получих ценен урок.” Забранени са думите “винаги” и “нищо”. На пръв поглед, напълно безобидни и неутрални думи, но те, според учените, са истински езикови бомби: тяхната звукова подредба предизвиква в слушателя паника и подозрителност.

Но, затова пък може да бъде сигурен в победата си студентът в своето изказване на изпит или кандидатът по време на интервю, ако успее да вмъкне изявление като “различия в мненията, които успяхме да преодолеем”.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации