Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

15 разоряващи трикове в супермаркетите

Разоряващи трикове в супермаркетите

С появата на супермаркетите, ние почти спряхме да ходим по пазарите, а в малките магазини до нас отиваме само за стоки от първа необходимост. Повечето от нас предпочитат големите търговски центрове – там има по-голям избор. Но, за всички удоволствия трябва да се плаща, и често, вече на касата, виждаме с ужас, че сме похарчили почти всичките си пари, без да сме го планирали…

Всеки супермаркет има свой специален психологически подход към купувача, наричан “ефект на супермаркета”.Познавайки особеностите на човека, неговата реакция към аромати и визуална подредба, квалифицираният специалист може лесно да намери начин да го манипулира.

И така към трикове в супермаркетите:

1. Разположение на стоките. Забележете, колко далеч едни от други са поставени стоките от първа необходимост. Като правило, месото и млечните продукти са в единия край на супермаркета, а хлебните- в друга. До всички тези продукти трябва да си проправите път, по който с количката ще разглеждате ярки и красиви опаковки.

2. Цени. Към информацията за отстъпки и разпродажби много малко хора ще останат равнодушни. Ето защо, заради малката разлика в цената, ние купуваме много повече храна, отколкото можем да изядем.

3. Подредба на стоките. Обърнете внимание, че най-евтините продукти, като правило, обикновено са най- отдолу, а най- търсените- на нивото на очите. Ето защо фирмите производители се борят помежду си за най-доброто място на рафта.

4. Разнообразие от цветове и приятни аромати. Когато клиентът иска да купи даден продукт, той е изправен пред различни вкусове, миризми и марки, и е принуден да търси сред тях това, за което е дошъл. В същото време той забелязва все повече и повече други разновидности на продукта, за чието съществуване не е и подозирал. Не знаейки какво да избере, той купува наведнъж няколко вида от една и съща стока.

5. Музика. Никакви агресивни ритми, никакви дразнещи звуци, само умиротворяващо спокойствие. Такава музика отпуска и човекът не бърза да си тръгва.

6. Стоки на касата. Има ли такива, които никога не са купували на касата дъвка или шоколад?

Как да пазарувате, без да фалирате?

Предварително си направете списък на необходимите продукти и не забравяйте да поглеждате в него На входа, си вземете кошница, а не количка (тя е твърде голяма!) Не вземайте много “за запас”. Задайте си правило, във вашата кошница да няма два еднакви продукта. От всичко по малко. Отивайте в супермаркета само в добро настроение и добре нахранени. В противен случай, ще купувате много ненужни стоки. Не отивайте до супермаркета с някой друг.

Тъй като ще обикаляте навсякъде заедно, може да решите “за компания” да си купите това, за което е дошъл вашия приятел. Движете се енергично и не се заглеждайте във витрините. Преди да купите това, което виждате пред очите си, погледнете това, което е на по-долните рафтове. Обикновено там има стоки от същия вид, само че са по-евтини. Ако вземате месо, поискайте от продавача да вземе парчето от тавата и да ви го покаже на нормална светлина.

Там, под стъклото, месото се осветява с червена светлина. А когато го извадите- то е доста бледо и съвсем неапетитно. Същото е и с портокалите. Над мястото с портокалите има оранжево осветяване. Не се колебайте да четете етикетите с цените. Те могат да бъдат умишлено объркани. Това се прави така, за да не се изплаши клиента от високата цена. За да не ви хванат неподготвен на касата, предварително уточнете, каква точно е цената. Може тя да не е по джоба ви.

Трикове в супермаркетите от гледната точка на продавача:

1. “Чувствате ограниченост в средствата? Ние също я усещаме!”
Това означава, че цените в супермаркета ще паднат в последния завой на магазина.

2. “Вие получавате по-малко за същата цена.”
При закупуване на стока с “добра” цена купувачите почти никога не поглеждат обема и теглото на закупените стоки (но той обикновено е по-малък от обичайния!).

3. “Ние повишаваме цените там, където е най- малко вероятно да забележите.”
Ако цените на основните стоки в супермаркетите са на едно и също ниво с цените в евтините магазини, то на по-малко популярните продукти тук върви надбавка, която на пръв поглед е невидима за окото ви.

4. “Не вярвайте на всички наши препоръки.”
Това се отнася за всички указани на опаковката сертификати, награди, медали, съюзи на педиатри, институти по хранене и т.н. Отговорността за съдържанието на информацията в етикета е само на производителя, затова ако предявите претенция, помнете, супермаркетът ще направи всичко възможно да свали отговорността си за некачествената стока.

Също толкова неясна, от икономична гледна точка, е и покупката на продукти от “Собствена марка” (марка на супермаркета). Може би тук трикът се крие в по-ниското качество или в намаления размер на стоката: затова сравнявайте опаковките- на заводската и на “Собствената марка” (ако изобщо откриете производителя).

5. “Разпродажбата не означава по-ниски разходи за вас.”
Супермаркетите знаят, че вие жадувате за отстъпки, така че ще направят всичко, за да ви примамят да влезете. Сред най-ефективните методи са- плакати и банери с думите “евтини”, “голяма отстъпка”, “ценови шок” и т.н., както и поставяне на евтини варианти на самия вход. Но веднага, след като се окажете в търговската зала, магазинът ще се погрижи да не получите даром твърде много. Като правило, количеството на стоките в зоната за разпродажба е силно ограничено, а вие изпаднали в ярост, вече не можете да се спрете.

6. “Картите за постоянни клиенти ни помагат да се грижим за нашите най-ценни клиенти.”
Много супермаркети разпространяват “карти за лоялни клиенти”, които ви позволяват да получите отстъпки за продукти, отделени в залата за специални цени. Но вашата икономия – не е целта, заради която са издадени тези карти.

Всеки път, когато използвате тази карта на касата, магазинът добавя покупките ви в обширна база данни с вашите покупки. В резултат на това се събира информация за това какво, кога и колко сте купили. И така година след година. Това позволява на магазина да разработва политика за налагане на нови продукти, да планира отстъпки и разбира се, за нови трикове в супермаркетите.

7. “Картите за постоянни клиенти не винаги означават спестяване.”
Именно, тази група от хора са редовните клиенти, което означава, че те мълчаливо ще се съгласят на всичко, което им предлага магазина.

8. “Ние поддържаме местните производители, но не сме селскостопански пазар.”
Екологично чистите родни зеленчуци, плодове, мляко и месо – това е прекрасно, но практически невъзможно за мащаба на супермаркетите. На големите мрежи е трудно да намерят стопанства и ферми, които могат да направят огромни доставки. Особено в столицата.

9. “Ние познаваме вашата психика”.
Търговците знаят, как пазарувате и какво ви кара да вземете продукта в ръка. Например, било установено, че купувачите предпочитат да се движат по дясната страна на търговските рафтове и обхождат магазина обратно на часовниковата стрелка. Тези купувачи харчат повече от тези, които се движат из магазина в обратната посока.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации