Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Маслина (Olive)

Наименование: Маслина (Olive)
Ботаническо име: Olea Europaea
Семейство Маслинови (Oleaceae)

Противопоказания!
Няма регистрирани.

История

МаслинаСмята се, че маслиновото дърво за първи път е култивирано на остров Крит около 3500 пр. Хр.

Маслината е свързана с много символи, клончетата- символ на мира, венеца от листата- носели победителите в древните Олимпийски игри.

Още от древността, листата на маслина се използвали за почистване на рани, а маслото в ритуалните помазвания.

Основни действия
• понижава кръвното налягане
• лек диуретик
• леко хипогликемично
• храна

Ключови компоненти

(а) листа
• олеуропеин
• oleasterol Leine

(б) масло
• олеинова киселина (около 75%)

Лечебни части
Листа, екстрактно масло, цветове

Традиционна употреба

МаслинаЗехтинът подхранва и подобрява баланса на мазнините в кръвта, понижава кръвното налягане и помага за подобряване функцията на кръвоносната система.

Маслините са лек диуретик и могат да бъдат използвани за лечение на такива състояния като цистит. Листата се използват също и при някои форми на диабет, тъй като те имат способността да намаляват нивата на кръвната захар.

Зехтинът традиционно се взема с чаена лъжичка лимонов сок за лечение на камъни в жлъчката. Той също има цялостно защитно действие върху храносмилателния тракт и е полезен за кожата.

Външно, маслото от маслина често се използва като транспортно масло за етеричните масла, когато се изисква прилагане върху кожата, при такива състояния като изгаряния, опарвания, рани и кожни възпаления, включително екземни петна по суха кожа.

Използва се в лечението на заболявания на червата, то е отлично разслабително за деца, но дозата трябва внимателно да се контролира.

Билката също така облекчава болката от чревни колики и се препоръчва като противоглистно средство, но трябва да се взема по-продължително, за да има резултат.

Маслиновите листа се използват на чай, на прах или екстракт, за убиване на всички видове микроби. Активната съставка е олеуропеин (oleuropein). Ако използвате маслиновите листа като основна антимикробна терапия, приемайте поне 500 мг, за предпочитане 1000 мг, олеуропеин дневно в продължение на 2 до 4 седмици.

Сушените маслинови листа съдържат около 30 мг олеуропеин/ грам, затова ще са ви нужни 20-30g или 3-5 пълни супени лъжици на ден. Тъй като чаят е горчив, можете да приемате част от листата на прах, разтворени в сок. Сварете на бавен огън сушени листа в 1 литър вода за 1 -2 часа, допълвайте с вода, филтрирайте, съхранявайте в хладилник и пийте 3-5 чаши дневно.

МаслинаДнес, по-често се използва екстракт от маслинови листа. За предпочитане е използването на екстракти под формата на прах, разбърква се 1/2 чаена лъжичка във вода или друга не протеинова течност и се приема два или три пъти дневно преди хранене.

Нормалната търговска форма е 500 мг в капсули. В този случай можете да използвате 10 капсули дневно с подходяща течност. Търговско предлаганите течни екстракти съдържат само 4 мг олеуропеин на милилитър, екстрактите на прах повече от 200 мг / мл, затова винаги гледайте количеството, обявено в продукта.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още