Количка

Евкалипт (Eucalyptus)

Наименование: Евкалипт (Eucalyptus)
Ботанически имена: Eucalyptus globulus; Eucalyptus smithii
Семейство Миртови (Myrtaceae)

Противопоказания!

Въпреки че лечителите аборигени използвали много отвари, днес това не е препоръчително.

В големи дози, евкалиптът е токсичен. По-малко от 3,5 мл от маслото, може да убие човек.

евкалиптНе бива да се бърка с камфоровото масло. Върху лицата на бебета и малки деца не трябва да се прилагат препарати, съдържащи евкалиптово масло, тъй като това може да доведе до гърлени или бронхиални спазми, подобни на астматични атаки, или дори до смърт от задушаване.

Евкалиптът не трябва да се използва от хора с възпаление на стомашно-чревния тракт или жлъчните пътища, или с чернодробни заболявания.

История

Евкалиптът е традиционно лечебно средство срещу температура, използвано от аборигените, което било представено на Запада през 19 век от директора на Мелбърнската Ботаническа градина. Култивираното растение бързо се разпространило в Южна Европа и Северна Америка.

Исторически, евкалиптът е бил ефективно средство за лечение на малария, коремен тиф, дифтерия и грип, както и на такива зловонни състояния, като катар на горните дихателни пътища, инфектирани рани с отделяне на гной, воняща диария, вагинални инфекции с неприятна миризма и гангренозни състояния.

Основни действия
• антисептично
• спазмолитично
• антибактериално
• антималарийно
• противогъбично
• антипаразитно
• деконгестант
• предизвиква изпотяване
• отхрачващо
• антипиретик
• хипогликемичен агент
• лекува рани
• стимулант за локален приток на кръв
• стимулира слизестите секрети

Ключови компоненти

(а) Е. globulus
• етерично масло (80% цинеол)
• флавоноиди
• танини
• смола

(б) Е. smithii
• етерично масло (70% евкалиптол както и пинен, лимонен, алфа-терпинеол и линалоол)- въпреки че е подобно на маслата от сродни видове, то изглежда се понася по-добре от кожата.

евкалиптИзползвани лечебни части
Листа

Етеричното масло е ефективно срещу почти всеки микроб. При отделните видове свойствата на маслата леко се различават, но всички са антисептични. Евкалиптовото масло е особено активно срещу малария, Staphylococcus aureus, Shigella dysenteriae, Haemophilus influenza, enterobacteria, Escherichia colia, Psudomonas aeruginosa, Candida albicans, Klebsiella pneumoniae, Salmonella spp. и Helicobacter pylori. Изследователи от цял свят са потвърдили неговото широкоспектърно действие срещу устойчиви на антибиотици заболявания, нещо, което туземците интуитивно са знаели.

Руски изследователи предполагат, че някои видове противодействат на грипните вируси, докато други са антималарийни или силно активни срещу бактерии. По същия начин, изследвания, проведени в Гватемала на редица растения, използвани за лечение на респираторни заболявания, проучвали тяхното антибактериално действие, особено срещу тези, които предизвикват пневмония и стафилококови инфекции.

Резултатите от тестовете показали, че екстрактите от евкалипт били сред най-силно активните растения срещу инвитро бактериите. Обширни изследвания през последните петдесет години са доказали, че евкалиптът не само е със силно антисептично действие, но също така има свойствата да разширява бронхиолите на белите дробове. Действието на етерично масло се оказало много по-силно от на неговия основен компонент цинеол.

Използвани лечебни средства

Парната инхалация с няколко листа се използва за почистване на задръствания в горните дихателни пътища.

Настойките от листа се използват вътрешно при настинки, болки в гърлото, бронхиални задръствания, температура, треска и втрисане.

Компресите с етерични масла се прилагат при възпаления, болезнени стави и изгаряния.

Гаргарите с етерично масло и вода са ефективни срещу инфекции на гърлото.

Втриването в гърдите на разредено с неутрално масло етерично масло от евкалипт, се използва за лечение на простуда, бронхит, астма и грип.

евкалиптЕтеричното масло се използва в ароматерапията; няколко капки масло в неутрално масло или мехлемна база, се използват за лечение на обрив на устата, херпес.

Масажно масло се приготвя, като към етерично масло на евкалипт се добави розмариново масло или настойка от морски водорасли Бладерак, или бадемово масло, и се използва за лечение на артрит и ревматични болки.

Лапи и промивки се приготвят от листата и отдавна са били използвани от аборигените, за всякакъв вид рана или възпаление.

Смлени на прах, листата могат да бъдат поръсвани върху инфектирана кожа, рани и язви, ако е необходимо.

Таблетки са вземат за възпалено гърло.

Капсулите са удобни за използване при бронхит.

Спрейове за нос могат да се използват за изчистване на синусните задръствания.

За да ги приготвите: смесете 30 капки тинктура или 5 капки етерично масло в 30 мл дестилирана вода и използвайте при нужда.

Тоалетен душ от слаб разтвор (на настойка) може да се използва за лечение на вагинални инфекции.

Традиционна употреба

Евкалиптът е честа съставка в повечето простудни средства днес и отдавна се използва като ефективно лечение при настинки, грип, възпалено гърло, бронхит и пневмония. Ароматът на масло от евкалипт, като този на камфора и ментола, предизвиква двуфазен носов отговор. В началната фаза, която продължава около тридесет минути, носните проходи се свиват и усещането е, че дори дишането е по-затруднено. Това е последвано от отваряне на проходите, което позволява преминаването на повече въздух и завършва с чувството, че по-добре се диша.

КоалаТъй като евкалиптът се отделя от организма чрез белите дробове и урината, той е особено полезен при инфекции на горните дихателни пътища и уринарния тракт. Втритото в гърдите разредено етерично масло има леко затоплящ и упойващ ефект, което помага за облекчаване на дихателните инфекции.

Същият ефект има, когато се използва настойка или тинктура като гаргара. Друг ефективен начин е да се поръсват няколко капки масло върху носна кърпа и тя да се държи под носа на възглавницата през нощта.

Разреденото етерично масло се прилага върху афектирани области и спомага за облекчаване на ревматични стави, характеризиращи се с болка и скованост.

Също така е ефективно за невралгия и някои бактериални кожни инфекции.

Листата също са били използвани като ефективен репелент срещу бълхи. Парче плат, напоено с масло, може да прогони хлебарките. Някои билкари използват маслото за малки ранички в кожата.

Масажирането на кожата или добавянето му към водата във ваната, ще ускори лечението на малки кожни инфекции, порязвания и ожулвания.

Една от традиционните употреби е използването му за приятен аромат, особено на болните, за облекчаване на депресията, която идва заедно с болестта, затова е добре да се вдишва в болничната стая.

Евкалиптът широко се използва в Южна Америка за лечение на респираторни инфекции и като рубифациент, вещество, което увеличава притока на кръв към кожата.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още