Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Дяволски нокът (Devil’s Claw)

Наименование: Дяволски нокът (Devil’s Claw)
Ботаническо име: Harpagophytum procumbens
Семейство Сусамови (Pedaliaceae)

Противопоказания!

Не приемайте билката, ако страдате от язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Не приемайте по време на бременност.

Трябва да се взема внимателно, да не се смесват грудките (които съдържат активните съставки) с корените, тъй като това може да направи билката неефективна.

История

Нейните лечебни свойства се смята, че са били открити от различни южно-африкански народи, които използвали отвара от грудките за лечение на проблеми с храносмилането и артрит. Два свързани африкански вида все още се използват взаимозаменяемо с H. procumbens.

Африканските лечители използвали грудките в продължение на векове за лечение на всичко, от рак, чревни разстройства и трески до проблеми с бременността и менструацията. Различни народи от Южна Африка, включително Khoikhoin и Банту, използвали билката при храносмилателни проблеми, артрит, ревматизъм, за намаляване на трески и в мехлеми за лечение на рани, язви и циреи.

Въпреки че била използвана в продължение на векове в Африка, билката била непозната в Европа до началото на 20-ти век, когато един немски фермер чул разкази за нейните лечебни свойства при свое пътуване в Южна Африка. Той решил да се опита да я култивира в Германия и скоро тя станала популярна като билково лекарство.

През следващите няколко години, нейната популярност се увеличила и разпространила, включително и в Северна Америка. Сега тя също се отглежда и в Китай, където е добавена към списъка на традиционните китайски билкови лекарства.

Основни действия
• противовъзпалително
• аналгетик
• храносмилателен стимулант
• естрогенни ефекти

Ключови компоненти
• иридоидни гликозиди (главно харпагозид)
• захари (стахиоза)
• фитостероли
• флавоноиди
• harpagoquinone
• тритерпени
• смоли
• флавоноиди
• витамини и минерали (основно ниацин, кобалт, желязо, магнезий, манган, натрий и цинк)

Дяволски нокътЛечебни части
Грудки

През 1992 г. френски изследователи доказаха противовъзпалителното действие на билката дяволски нокът, но мненията все още са раздвоени по отношение на нейната ефективност.

Стигмастеролът и други мастни киселини могат да действат като естествен естроген.

Харпагозидът е доказано, че намалява възпалението, особено свързаното с ревматоиден артрит. За разлика от много нестероидни противовъзпалителни лекарства, които намаляват артритните болки, но могат също да увеличат уврежданията на хрущяла, дяволският нокът, както се оказва, защитава хрущяла, като същевременно облекчава болката и увеличава ставната подвижност.

Битерите стимулират отделянето на слюнка и храносмилателни сокове. Тези действия помагат за стимулиране на апетита, за подобряване на храносмилането и намаляване на газовете. Бета-ситостеролът може да намалява холестерола.

Традиционна употреба на дяволски нокът

Тъй като има някои аналгетични действия, билката се използва за облекчаване симптомите на ставни болки.

Използва се за тонизиране на храносмилателната система и тъй като много от симптомите на ревматоидния артрит се появяват като резултат от лошото храносмилане и усвояване на храната, стимулиращият ефект на тази билка върху стомаха и жлъчката допринася за нейната терапевтична стойност като антиартритно средство и храносмилателен тоник.

Грудковите вторични корени се използват за лечение на болка, диспепсия, загуба на апетит, проблеми с черния дроб и жлъчния мехур. Западната употреба е в съответствие с традиционните африкански приложения, но тя се използва и като поддържаща терапия за дегенеративни заболявания на централната нервна система.

Билката се продава днес в аптеките и магазините за здравословни храни като лечебно средство за артрит и ревматизъм. В Европа тя се превърна в популярно билково лекарство, приемано като болкоуспокояващо, диуретично и седативно средство.

Тя се използва за намаляване на артритната болка и възпаление, успокояване на възбудени нерви и тревожност, помага за отделяне на излишната течност от тялото, за лекуване на умерени проблеми с храносмилането и стимулиране на апетита.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още