Дяволски нокът (Devil’s Claw)

Ботаническо име: Harpagophytum procumbens

Семейство Сусамови (Pedaliaceae)

Противопоказания!

Не приемайте билката, ако страдате от язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Не приемайте по време на бременност.

Трябва да се взема внимателно, да не се смесват грудките (които съдържат активните съставки) с корените, тъй като това може да направи билката неефективна.

История

Нейните лечебни свойства се смята, че са били открити от различни южно-африкански народи, които използвали отвара от грудките за лечение на проблеми с храносмилането и артрит. Два свързани африкански вида все още се използват взаимозаменяемо с H. procumbens.

Африканските лечители използвали грудките в продължение на векове за лечение на всичко, от рак, чревни разстройства и трески до проблеми с бременността и менструацията. Различни народи от Южна Африка, включително Khoikhoin и Банту, използвали билката при храносмилателни проблеми, артрит, ревматизъм, за намаляване на трески и в мехлеми за лечение на рани, язви и циреи.

Въпреки че била използвана в продължение на векове в Африка, билката била непозната в Европа до началото на 20-ти век, когато един немски фермер чул разкази за нейните лечебни свойства при свое пътуване в Южна Африка. Той решил да се опита да я култивира в Германия и скоро тя станала популярна като билково лекарство.

През следващите няколко години, нейната популярност се увеличила и разпространила, включително и в Северна Америка. Сега тя също се отглежда и в Китай, където е добавена към списъка на традиционните китайски билкови лекарства.

Основни действия

• противовъзпалително
• аналгетик
• храносмилателен стимулант
• естрогенни ефекти

Ключови компоненти

• иридоидни гликозиди (главно харпагозид)
• захари (стахиоза)
• фитостероли
• флавоноиди
• harpagoquinone
• тритерпени
• смоли
• флавоноиди
• витамини и минерали (основно ниацин, кобалт, желязо, магнезий, манган, натрий и цинк)

Лечебни части
Грудки

През 1992 г. френски изследователи доказаха противовъзпалителното действие на билката, но мненията все още са раздвоени по отношение на нейната ефективност.

Стигмастеролът и други мастни киселини могат да действат като естествен естроген.

Харпагозидът е доказано, че намалява възпалението, особено свързаното с ревматоиден артрит. За разлика от много нестероидни противовъзпалителни лекарства, които намаляват артритните болки, но могат също да увеличат уврежданията на хрущяла, дяволският нокът, както се оказва, защитава хрущяла, като същевременно облекчава болката и увеличава ставната подвижност.

Битерите стимулират отделянето на слюнка и храносмилателни сокове. Тези действия помагат за стимулиране на апетита, за подобряване на храносмилането и намаляване на газовете. Бета-ситостеролът може да намалява холестерола.

Традиционна употреба

Тъй като има някои аналгетични действия, билката се използва за облекчаване симптомите на ставни болки.

Използва се за тонизиране на храносмилателната система и тъй като много от симптомите на ревматоидния артрит се появяват като резултат от лошото храносмилане и усвояване на храната, стимулиращият ефект на тази билка върху стомаха и жлъчката допринася за нейната терапевтична стойност като антиартритно средство и храносмилателен тоник.

Грудковите вторични корени се използват за лечение на болка, диспепсия, загуба на апетит, проблеми с черния дроб и жлъчния мехур. Западната употреба е в съответствие с традиционните африкански приложения, но тя се използва и като поддържаща терапия за дегенеративни заболявания на централната нервна система.

Билката се продава днес в аптеките и магазините за здравословни храни като лечебно средство за артрит и ревматизъм. В Европа тя се превърна в популярно билково лекарство, приемано като болкоуспокояващо, диуретично и седативно средство.

Тя се използва за намаляване на артритната болка и възпаление, успокояване на възбудени нерви и тревожност, помага за отделяне на излишната течност от тялото, за лекуване на умерени проблеми с храносмилането и стимулиране на апетита.

Още по темата

Книги за самолечение

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

Лечебни сеанси

Скъпи Братя и Сестри! Всички, които желаят, могат да получават лечебен сеанс всяка вечер в 22.00 часа от 15.03.2020г. до 15.06.2020 г.! Минимална продължителност на

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност