Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Червена детелина (Red Clover)

Наименование: Червена детелина (Red Clover)
Ботанически имена: Trifolium pratense; Trifolium repens
Семейство Бобови (Leguminosae)

Противопоказания! Червената детелина не трябва да се приема с Кумадин (Coumadin) или други, разреждащи кръвта лекарства. При събиране на билки в природата е препоръчително да проверявате внимателно цветовете, за да сте сигурни, че те не са плесенясали, болни или пръскани с химикали.

История

Червената детелина има дълга история като питателен фураж за добитъка, а също и като лекарство. Плиний препоръчвал да се използва с вино при камъни в пикочните пътища, а коренът при воднянка.

През 1930, червената детелина е популярно противораково лечебно средство и все още може да се предписва на страдащите от рак на гърдата, на яйчниците и рак на лимфната система. Концентрирана отвара се прилага към участъка на тумора, което както изглежда, насърчава тумора да расте навън и така евентуално да се изчисти тялото.

Сърповидното набраздяване на детелиновите листа някога е било смятано като знак, че растението ще помогне при катаракта, тъй като в съответствие с Доктрината за символите, външния вид на растението показва заболяванията, които лекува.

Червена детелинаТрадиционното лечение на рака идва от хълмовете на Тенеси: “Поставете две или три чаени лъжички цвят на червена детелина в чаша вряща вода, накиснете, докато се получи чай. Пийте по една чаша на ден “. Този чай се използва също и за сърдечносъдови заболявания, болести на белия дроб, както и всякакви други сериозни заболявания.

В билковата книга от 1917 г.- “Здраве от Полетата и Горите”, червената детелина е вписана, като един от най-добрите пречистватели на кръвта, особено в случаите на рак.

В Ирландия, старо народно средство срещу зимни настинки, е пиенето на чай от детелина.

Немски Менонити донасят растението в Северна и Южна Америка; от този ден, то все още се използва за лечение на магарешка кашлица, круп и рак на стомаха. Корените се използват за лечение на дифтерия.

Китайците почитат червена детелина (Hsun Tsao) като тоник, използват сока и за лечение на настинки и грип. В един период от китайската история, сухото растение било изгаряно на олтарите като тамян.

Основни действия
• спазмолитично
• противовъзпалително
• диуретик
• възможна естрогенна активност

Ключови компоненти
• фенолни гликозиди (включително и салицилова киселина)
• флавоноиди
• салицилати
• кумарини
• цианогенни гликозиди
• минерални киселини
• етерично масло (включително метил салицилат и бензилов алкохол)
• ситостероли
• нишесте
• мастни киселини

Лечебни части
Съцветия

Червената детелина съдържа кумарини, вещества, които намаляват съсирването на кръвта. Етеричните масла се смята, че имат леки противовъзпалителни свойства, полезни при лечение на екземи и други кожни възпаления.

Червена детелинаТя също така съдържа съставки, които помагат за успокояване на кашлицата и намаляването на задръстванията в дихателните пътища.

Нейните изофлавонни съединения имат естрогенни ефекти. Изследователите са изолирали четири различни изофлавони: генистеин, даидзеин, биоханин и формононетин.

Някои твърдят, че червената детелина е по-ефективна от соята, защото тя съдържа два допълнителни изофлавона, които соята няма. Съвременни китайски учени са доказали, че билката убива някои вирусни и гъбични инфекции, има естрогеноподобна функция, спазмолитично и отхрачващо действие.

Използвани лечебни средства

Смачкани свежи цветове се прилагат при ухапвания от насекоми и опарвания (коприва).

Тинктури се вземат вътрешно за екзема и псориазис.

Компреси са използвани за артритни болки и подагра.

Мехлеми се използват за лимфни подувания и се приготвят като се залеят пресни цветове с вода и се варят на бавен огън 4-8 часа. Прецежда се и остатъкът се изпарява до полу-сухо, смесва се с равно количество мехлемна база.

За промивка на очите се използва разредена тинктура или добре филтрирана отвара, прилага се при лечение на конюнктивит.

Сироп, направен от настойка се използва за упорита, суха кашлица.

Традиционна употреба

Червената детелина се използва предимно за лечение на кожни състояния и обикновено в комбинация с такива пречистващи билки като репей и лапад.

Като отхрачващо, тя може да се използва при спастична кашлица.

Нейните естрогенни ефекти могат да бъдат полезни при лечение на менопаузни оплаквания. Подобно на соята и други бобови култури, червената детелина е богата на изофлавонни съединения, които имат ефекти, подобни на естроген.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още