Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Астрагалус, Клинавиче (Astragalus)

Наименование: Астрагалус, Клинавиче (Astragalus)
Ботанически имена: Astragalus membranaceus; Astragalus glycyphyllos; A. gummifer; A. gracilis; A. adsurgens VAR. robustior
Семейство Бобови

Противопоказания!

Трябва да се използва само под професионално наблюдение.

Не трябва да се използва, ако приемате антикоагуланти, антиагреганти или антитромботични агенти.

Големи количества могат да доведат до недостатъчно течностно снабдяване, водещо до запушване на червата (илеус).

Един вид е ядивен- the Ground Plum Milk Vetch A. crassicarpus, а болшинството други съдържат токсични вещества. Такива са: racemonsus A., A. bisulcatus, A. adsurgens и mollissimus. Свързаните с тях Oxytropis lambertii и O. sericea са отровни, те съдържат алкалоиди или токсични вещества, или натрупване на селен, или и двете.

Отравяния от тези растения са известни при говеда и коне, а също така и че водят до други симптоми на отравяне със селен, включително летаргия, диария, косопад, счупвания в основата на копитата, прекомерно уриниране, затруднено дишане, бърз и слаб пулс, кома. Смъртта е резултат от отказа на сърцето и белия дроб.

Други разновидности отравят животните и продуцират такива ефекти като липса на координация, зрителни смущения, треперене, аборти, неспособност да ядат и да пият, парализа на краката.

Основни действия
• адаптогенно
• антивирусно
• антиоксидант
• сърдечносъдов тоник
• диуретик
• имунен стимулант
• лаксатив
• предпазва черния дроб
• укрепва стомашно-чревния тракт
• тоник
• вазодилататор (съдоразширяващ)

Ключови компоненти
• аспарагин
• calcyosin
• формононетин
• астрагалозиди
• kumatakenin
• стероли

Използвани лечебни части
Корен, подобен на дъвка ексудат.

Ескудатът съдържа множество активни съединения, които засилват имунитета.

Полизахаридите стимулират производството на бели кръвни клетки и засилват активността на Т-клетките убийци, увеличават броя на клетките и агресивността на тяхната работа. Повишена активност на макрофагите е била измерена в продължение на седемдесет и два часа.

Също така билката повишава производството на интерферон, естествен протеин, който стимулира производството на други протеини, които способстват за предотвратяването и борбата с вирусните инфекции.

АстрагалусУвеличава броя на стволовите клетки в мозъка и лимфните тъкани, стимулира съзряването им в активни имунни клетки, повишава активността на далака, увеличава освобождаването на антитела и повишава производството на хормонални молекули, сигнализиращи за вирусните разрушения.

Изследвания в Университета на Тексаския Медицински център установяват, че билката астрагалус е в състояние напълно да възстанови функцията на увредените имунни клетки при раково болните. Той предпазва черния дроб от различни чернодробни токсини, включително въглероден тетрахлорметан.

Екстрактите на гама-аминомаслената киселина е било установено, че убиват бактериите и понижават нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Китайски експерименти показват, че билката е в състояние да предпази черния дроб от абсорбцията на токсични химикали.

Изследванията показват, че пациентите, вземащи билката, страдали по-малко от ангина и имали подобрение в електрокардиограмните и други измервания спрямо пациентите, лекувани със стандартни лекарства за сърцето, като нифедипин.

Китайските учени съобщават, че билката подобрява функцията на лявата камера на сърцето след прекаран инфаркт, което теоретично се свързва с антиоксидантния ефект на билката.

Други китайски изследователи установяват сърдечно-защитни ефекти при хора с Coxsackie B вирус, който може да предизвика вирусен миокардит. Staphylococcus aureus, Salmonella spp. и Proteus mirabilis.

Традиционна употреба на астрагалус

В Китай отдавна билката се използва като класически енергиен тоник и се смята като по-добър от женшена за младите хора.

Смята се, че тя затопля и тонизира Уей Чи (защитна енергия, която циркулира само под кожата), като по този начин помага на организма да се адаптира към външни влияния, особено към студа. Това повишава имунната устойчивост, подобрява физическата издръжливост и съдейства на системите в тялото да функционират правилно.

Чрез усилване притока на кръв към повърхността, билката е ефективна за контролиране на нощното изпотяване, облекчаване задържането на течности и намаляване на жаждата. Тя се използва за лечение на пролапсни (смъкващи се) органи и е от полза при маточно кървене.

В китайската медицина билката астрагалус се използва самостоятелно или в комбинация с други билки, за лечение на чернодробна фиброза, остър вирусен миокардит и други вирусни инфекции, сърдечна недостатъчност, дребноклетъчен рак на белия дроб, чернодробни и бъбречни заболявания, както и аменорея.

Взета вътрешно, тя обикновено се използва за усилване на имунната система, особено при хора с отслабнала имунна система, като тези със СПИН или по време на химиотерапия.

Настойки се използват за предотвратяване или помощ при лечение на настинки и други инфекции, за подобряване на сърдечните функции, особено след сърдечен пристъп, за подобряване на паметта и обучението, за временно повишаване производството на урина, както и за усилване лечението на изгаряния и рани по кожата.

Отварата от корени в комбинация с Китайска ангелика се използва за лечение на анемия, но когато се комбинира с канела, тя се използва за лечение на настинка и изтръпване. Когато коренът е изсушен чрез замразяване или към него е добавен мед, се използва като стимулиращ тоник и се консумира с храната.

Билката подпомага далака, когато са налице симптоми, че той не функционира нормално. Тези симптоми включват хронична умора, диария и загуба на апетит.

Билката се използва за лечение на анорексия, артрит, диабет, хипертония, малария, възпаления на бъбреците, болезнено уриниране, смъкната матка, маточно кръвотечение или слабост, отоци, задържане на вода, кожни язви, които не оздравяват, повишена температура, липса на издръжливост и обща слабост.

Тинктурите от астрагалус често се използват при нощно изпотяване.

Клинично изследвани полезни действия

• Настинка / възпалено гърло
• Сърдечен пристъп
• Хепатит
• Имунна функция
• Инфекция
• Системен лупус еритематозус

Как да се приема?

Учебниците по китайски билки препоръчват да се вземат по 9-15 грама сурова билка на ден, като отвара. Отварата се приготвя чрез варене на корена във вода за няколко минути.

Алтернативно, понякога се препоръчва по 3-5 мл тинктура три пъти на ден.

Още по темата

Книги за самолечение

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още