Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Маслени настойки

Маслени настойки – поставяне на билките в маслен разтвор. Престоя на една билка в такъв разтвор позволява да бъдат извлечени активните и мастноразтворими съставки. Горещите маслени настойки се нагряват, докато студените се нагряват естествено на слънцето. И двата вида настойки могат да се използват външно като масажни масла или да се добавят към кремове и мехлеми.

Подготовка

Маслени настойкиМаслени настойки – Горещ метод

250 грама сухи (500 грама пресни) билки 750 мл. зехтин, слънчогледово олио или друго качествено масло. Смесете заедно нарязаните билки и олиото в стъклен съд и поставете на водна баня. Покрийте съда и оставете да къкри за 2 до 3 часа. Махнете от котлона и оставете да се охлади. Налейте и филтрирайте, като изстискате максимално течността. Филтрираното масло поставете в тъмни бутилки. Сложете етикет. Съхранява се в стерилни, херметично затворени, тъмни стъклени бутилки до една година, а за най-добри резултати го използвайте до 6 месеца.

Въпреки че горещите маслени настойки могат да се използват до една година, те са най-силни, когато са пресни. Много билки са по- ефективни като горещи маслени настойки, особено такива пикантни подправки като джинджифил, лют червен и черен пипер. Тези масла могат да се втриват в кожата за облекчаване на ревматични и артритни болки, за подобряване локалния приток на кръв и отпускане на мускулите.

Други популярни горещи маслени настойки от някои листнати билки са: черен оман, ускорява зарастването на рани; лопен използва се за болки в ухото и инфекции на ухото; мехлем със звездица (chickweed-Stellaria media) също може да се приготви чрез този метод.

Маслени настойкиМаслени настойки – Студен Метод

Напълнете прозрачен, стъклен буркан с билки. Залейте билките с масло. Затворете буркана и разклатете добре. Поставете го на слънчево място и го оставете за 2 до 6 седмици. Прецедете, филтрирайте и изстискайте максимално течността. Налейте маслената настойка в тъмни стъклени бутилки и поставете етикет. Това е бавен процес, който изисква престоя на билките в маслото за няколко седмици. Слънчевата светлина стимулира растението да освобождава активните си съставки в маслото.

Той е най-подходящия метод за пресен растителен материал, особено за по-нежните части като цветовете. Жълтият кантарион (противовъзпалителен и аналгетик) и невена са най-често използваните за студена маслена настойка. Зехтинът е особено подходящ за студена настойка, тъй като рядко гранясва. Интензивността и продължителността на слънчевата светлина могат да повлияят върху концентрацията на лекарствените съставки в билковата настойка.

За по-голяма сила на настойката, добавете извлеченото масло към пресни билки и накиснете отново.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Лечение с камъни

Направете си тест

Витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации