Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Лечебни отвари

Лечебни отвари – екстракти от билки, получени чрез варенето им във вода. Този метод се използва за твърди семена, корени и кори, които изискват повече от накисване за получаването на настойка.

Това също е метод за намаляване и съхраняване на водните екстракти и е най-подходящ за деца и хора със слаби организми. Като универсална форма, отварата може да се пие, сама по себе си, да се слага в сиропи, мед, гаргари, компреси и промивки или да се добавя към ваната. Тя може също да се включи в масла и кремове.

Лечебни отвариОтвара

Смачкайте и счукайте билките с помощта на хаванче. Сложете в купа и залейте с вряща вода. Оставете да престои една нощ. На сутринта, сложете билките и водата обратно върху котлона и добавете още вода до първоначалното ниво, тъй като някои от билките ще са напоени. Вдигнете температурата до кипене, но така, че сместа да къкри. Покрийте и я оставете да къкри 20 минути. Махнете от котлона и прецедете чрез цедка или фин плат. Изстискайте цялата течност и изхвърлете билките.

Тази отвара ще се запази в продължение на 2 или 3 дни. Съществуват множество, малко по-различни начини да се направи отвара, включително използване на гореща или студена вода, или позволяващи отварата да престои по-малко часове, а не цяла нощ. Най-добре е да не се държат лекарствени чаеве в хладилника за повече от четири дни.

За да запазите отварата за повече време, я излейте във форми за лед, замразете я, след това поставете кубчетата в найлонова торбичка във фризера и ползвайте, когато желаете от тях. По този начин, можете да я използвате до три месеца. Ледените кубчета с ехинацеа, например, успокояват възпалено гърло.

Лека отвара

Този метод се използва за такива леки кори като върба или канела и някои твърди листа като хвощ или пчелинок. Направете отвара от билките, които сте включили, на възможно най-ниска температура в продължение на 10 до 15 минути. Оставете капака на съда, за да предпазите от загуба на летливите съставки, подобно на етеричните масла. Оставете сместа да постои за още 10 или 15 минути, след това изцедете и използвайте или охладете.

Редуцирана отвара

Този метод за получаване на лечебни отвари се използва за скъпи билки. След първото варене, прецедете билките и сложете прецедената течност настрана. Добавете още прясна вода към билките, но само около 1/4 от количеството, използвано при първото варене. Оставете да къкри за 30 минути. Оставете да изстине за 15 минути и прецедете, изстискайте, колкото е възможно течност от билките. Смесете двете течни екстракции заедно. Трето варене не е нужно, тъй като чрез първите две ще получите повече от 90% от лекарствената консистенция на билките.

dandelion-waterСтудено накисване (мацерация)

25 грама билка
500 мл студена, филтрирана вода

Залейте билките с водата и ги оставете за цяла нощ. Прецедете и използвайте като отвара. Тъй като топлината разрушава активните съставки на някои билки, студеното накисване е по-подходящо от отварата.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Лечение с камъни

Направете си тест

Витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации