Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Глицерити – лечебни средства с глицерин

Глицерити – препарати, в които за да се извлекат съставките на билките се използва глицерин. Глицеринът е както разтворител, така и консервант и е добро средство за децата, защото има сладък вкус и не съдържа алкохол. Тези препарати могат да се разтварят в сокове. Те също са добър избор и за хората, които не желаят алкохол в тинктурите.

Тъй като глицеринът може да се синтезира по химичен път, най-добре е, когато го купувате да търсите чист растителен глицерин. Глицеринът е по принцип сладко масло, получено чрез хидролиза на растителни или животински мазнини. За билкови препарати, растителният глицерин е за предпочитане, тъй като обикновено се прави от кокосово масло.

Мощността на глицерина като разтворител и консервант е някъде между водата и алкохола, и има широк спектър на приложения в медицината. Той може да помогне за запазване на влажността и като изтеглящо, антисептично и успокояващо средство. Глицеринът улеснява въвеждането на маслата и тинктурите заедно, а лесно приложимата смес създава добра среда за съчетаване на различните форми на билкови препарати.

Глицеринът може да бъде използван неразреден, в малко количество, за ректално впръскване или свещичка с цел бързо облекчаване при запек. Когато се смеси 1:1 с розова вода, той става добър кожен омекотител. Глицеринът успокоява кожата и я овлажнява без усещане за мазнина. Когато се смеси с 25% алкохол, може да се прилага за акне, действа като силен изтеглящ агент. Когато се смеси с 25% вода, помага за облекчаване на сърбежи по кожата.

Рецепти за глицерити

Глицерит

50 грама билка- ситно нарязана или на прах
480 мл глицерин (минимум 60% по обем)
320 мл дестилирана вода

Сипете билките в чист буркан. Отмерете глицерина и добавете дестилираната вода към него. Залейте билките с тази глицериново / водна смес. Накисвайте за най-малко две седмици, разбърквайте ежедневно. Към глицерита можете да добавите етерични масла за подобряване на вкуса и аромата. Маслата от мандарина, портокал, лимон и джоджен са особено популярни.

ГлицеритиГлицериново-желатинова основа

28 грама желатин на прах или агар-агар
30 мл чист растителен глицерин
30 мл дестилирана вода

С малка бъркалка смесете глицерина и водата на водна баня. Разбъркайте желатина с топлата смес на средно-висока температура, докато сместа не стане прозрачна. Излейте в плитък стъклен съд. Тази формула се използва като основа за свещички, вагинални свещички и дражета.

Тъй като желатинът е продукт на животинска основа, агар-агар е по-добър избор. Това е морско водорасло, което ще “определя” годността. Въпреки това, в тази формула трябва да бъдат използвани алкохолно-базирани екстракти, вместо билки на прах, защото алкохола ще пречи на бактерийния растеж в агаровата база.

Глицерит с ехинацеа и портокал

45 мл сушени цветя и листа на ехинацеа
237 мл растителен глицерин
30 мл мед
20-30 капки етерично масло (портокал, мандарина, или канела)

Сложете билките и глицерина в блендер и смесете до гладкост. Налейте в чист буркан и пазете на топло място. Разклащайте ежедневно в продължение на 2 до 3 седмици. Излейте съдържанието в тензух и изстискайте течността, изхвърлете билките.

Ако желаете, добавете мед и етерични масла. Смесете добре и поставете в малки кафяви бутилки с капкомер. Вземайте го при първи признаци на настинка или грип. Дозата е от 1 до 3 капки, три или четири пъти дневно между храненията, в продължение на 7 до 10 дни.

Този вид глицерити помагат за преодоляване на настинки или грип. Ако заболяването изисква, увеличете дозата на 1 до 3 капки на всеки няколко часа, за около седмица. Дозата за деца е половината от дозата за възрастни, в зависимост от височината и теглото на детето.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Лечение с камъни

Направете си тест

Витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации