Много „Книги за сънищата“ (съновници) са били написани или съставени в първите векове на нашета ера. Една от най- известните, е работата на Артемидор, популярен през II век. Всеки предмет според Артемидор, видян насън, имал определено значение, но е интересно да се отбележи, че той смятал, че сънищата с пръстени, бижута и скъпоценни камъни имат значение предимно за жените.

Такива сънища предсказвали брак за неомъжените жени и раждане на дете за омъжените. Ако жената вече била съпруга или майка, съня със скъпоценности й предвещавал голямо богатство. Артемидор мъдро отбелязва в тази връзка, че жените по природа си имат естествена тяга към богатството и голяма любов към бижутата.

За мъжете, сънищата със скъпоценности било лоша поличба, вероятно, защото предвещават разходи за покупката им, като подарък за приятел или за преданата съпруга. „Ахаметиса“ е друга книга за сънища, вероятно съставена през VIII век от н.е. и има арабски произход. Много тълкувания на сънища в нея са с индийски източници. Сред тях е и тълкуване на сън за короната, присънила се на царя. Този сън, сам по себе си, обикновено предвещавал на суверена нарастване на могъществото и успех, но всичко зависело от цвета и характера на скъпоценностите, които украсявали короната.

Например, ако скъпоценните камъни били червени и се отнасяли към рубините или гранатите, съня предсказвал на царя щастие и радост, враговете трябвало да се страхуват от него още повече. Ако короната била със сини камъни, това се смятало за лошо предзнаменование, предвещавало загуба на царството. Ако камъните били със светлозелен цвят (цвета на празия лук), то царят трябвало да стане знаменит, благодарение на своята правоверност, тъй като този цвят скъпоценни камъни означавал правоверност и религиозност.

Тълкуване на камъните в сънищата

Аквамариннови приятели
Аметистизбягване на загуби
Ахатпътуване по суша
Берилщастие в изобилие
Гагатпечал
Гранатразкриване на тайни
Диамантпобеда над враговете
Смарагдпрозрение
Карнеолнещастие
Кехлибарпътуване по море
Коралоздравяване
Котешко окопредателство
Лазуритпредана любов
Лунен камъкопасност
Мъхов ахатнеуспешно пътуване
Ониксщастлив брак
Опалголеми постижения
Перливерни приятели
Планински кристалотърваване от врагове
Порфирсмърт
Рубиннеочаквани гости
Сапфиризбягване на опасност
Сардоникслюбов на приятели
Топазизбягване на загуби
Турмалинслучайност
Тюркоазпросперитет
Халцедонвъзвръщане на приятели
Хелиотропдълъг живот
Хематиттъжна новина
Хиацинт (оранжев циркон)успех
Хиацинт (червен циркон)силна буря
Хризоберилпоявяващи се нужди
Хризолитнеобходимост от повишено внимание
Червен Гранатовладяване на мъдрост
Ясписвъзвръщане на любов

 

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални елексири- лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните