Умствено ниво на изчистване

Нашият ум, това е най-важното ниво за лечение, защото в него ние правим съзнателните решения, които засягат всички други нива. За да се запознаете повече с ролята на това ниво, вижте Лечение на Ума.

Както и при другите нива, основната ни цел, е да се освободим от негативизма и вместо него да развием позитивни аспекти. Едно добре развито, по-висше умствено тяло, е предпоставка за третата инициация. Ние изграждаме това по-висше ментално тяло, като се упражняваме с абстрактно творческо и интуитивно мислене, като мислим за смисъла на живота или съществуването, или същността на Бог.

За да се освободите от негативните вярвания и мисли, първо трябва да ги разпознавате, когато те се появят. Препоръчителен начин е да развивате навика една малка част от съзнанието ви да бъде на заден план, в качеството на наблюдател.

Винаги, когато имате отрицателни мисли, вашия наблюдател ще звъни като сигнална аларма и вие ще разбирате, какво сте направили. Тогава, като умствено упражнение, намерете съответната положителна мисъл.

Например, може да гледате някой преминаващ и да си помислите, че той е дебел. Ако забележите наличие на критична мисъл за него, мислено се извинете и мислено му изпратете комплимент за някоя друга страна на неговата външност или просто му пожелайте нещо добро.

Наше право е да забелязваме външния вид, но трябва да се въздържаме от оценки, особено отрицателни. Обаче, навика за критична оценка на другите е обратен на пожеланата критична и конструктивна оценка, с цел да помогнете на някого.

Друг важен аспект за контролирането на ума е да се въздържате да говорите за други хора, особено за общи приятели, роднини или познати, освен при обмена на някоя важна фактическа информация. Ако много се клюкарства, съди или критикува, това ще забави напредъка по духовния път.

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации

Безкористна служба

Безкористната служба или служенето на другите, е практическия израз на нашето духовно съзнание. Степента на вътрешната ни склонност да служим, е показател за нашето ниво

Прочетете още

Бъдете учител

Един добър начин за преодоляване на нашите слабости и постигане на духовното майсторство е, като действаме, все едно че вече сме го постигнали. При всяко

Прочетете още

Чистият мотив

Друго нещо, с което трябва да се внимава, е мотивът за действията ни. Въпреки че е важно, де се опитваме да направим правилното нещо, още

Прочетете още