Ниският коефициент на интелигентност при децата е свързан с неправилното хранене

Храните с високо съдържание на захар, мазнини и обработени компоненти, могат да доведат до намаляване коефициента на интелигентност при малките деца, се казва в изследване, публикувано в списанието за епидемиология и обществено здраве. Изследването, което било проведено от учени от Канада и Великобритания, доказало, че за сега все още малко се знае за влиянието на хранителните навици върху интелекта, както в детството, така и в зряла възраст.

Учените оценили данните, събрани от 3966 деца на възраст 3, 4, 7 и 8,5 години. IQ определяли по интелектуалната скала на Векслер за деца. „Употребата на определени видове храни с високо съдържание на мазнини и захар на 3-годишната възраст се отразява негативно върху нивото на интелигентност при достигане на 8,5-годишна възраст“- се казва в статията.

С други думи, изследването установило, че децата, които яли мазни и сладки храни на 3-годишна възраст имали по-нисък коефициент на интелигентност на 8.5- годишна възраст, отколкото децата, които се хранели с пълноценна естествена храна. Продукти, полезни за мозъка, такива като зелена салата, ориз, макаронени изделия, риба и плодове, оказали своя положителен ефект върху детската интелигентност.

В случаите, когато коефициента на интелигентност бил намален с не повече от един пункт, учените отдавали на други причинно-следствени фактори, като особености на възпитанието, съобщава ABC. „При достатъчно голям обем от изследвания може да се определи статистически значимия, дори малък ръст, но клинично, той може да бъде незабележим“- казва ABC.

Авторите на изследването отбелязват, че през първите три години от живота, мозъкът расте сравнително бързо, но добавят, че са необходими допълнителни изследвания.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

 Упражнения

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации